Sözleşme yönetimindeki aksaklıkların gerçekleşmesi, sözleşme süreçlerinin senkronize şekilde ilerleyememesi ve müşterilerin hukuk şirketlerleriyle ortak çalışma ağı yakalayamaması küçükten büyüğe her şirketin ana sorunsallarından bazıları olarak öne çıkıyor. Böylelikle yeni nesil teknolojilerle harmanlanmış, sözleşme yönetim sistemlerini daha zeki kılan çözümler arayışına girmek kaçınılmaz oluyor. Dijital sözleşme yönetimi platformu onedocs ile 2022 hukuk teknolojilerini sizin için listeleyerek en iyi alternatifleri merceğimiz altına alıyoruz.
Sözleşme yönetimi ve iş akışı otomasyonu sağlayan uygulamalar, 2022 için önde gelen hukuk trendi olarak belirlendi. McKinsey Global Enstitüsü'ndeki araştırmacılar tarafından 2018 yılında yapılan bir araştırmaya göre, bir avukatın çalışmalarının %23'ü otomatikleştirilebilir olarak saptandı.
Bu arada Deloitte, 2036 yılına kadar 100.000 hukuk rolünün otomatik hale getirileceğini tahmin ediyor. Firmalar verimliliği artırmak ve masrafları azaltmak için otomatikleştirilebilir görevleri kabul ettiğinden, otomasyon sektörde giderek daha popüler hale geliyor. Elle yapılan işlerde ve tekrarlayan görevlerde azalma, kayıt tutma kolaylığı ve kullanım ölçütleri, hali hazırda geçiş yapmış firmalar tarafından bildirilen temel faydalar arasında olarak öne çıkıyor. Otomatikleştikçe sağlanacak tasarrufu ve işlem hızlığınını yeniden düşünün!
Son yıllarda, siber suçlar hukuk sektöründe önemli ölçüde arttığını biliyoruz. Ulusal Siber Güvenlik Merkezi tarafından 2018 yılında yayınlanan bir rapor, hukuk firmalarının %60'ının bir siber güvenlik ihlali olayı bildirdiğini ortaya koyarken, Avukatlar Düzenleme Kurumu tarafından yapılan bir anket, konuştukları 40 hukuk firmasından 23'ünün 4 milyon sterlinin üzerinde müşteri parasının çalındığını tespit etti.
Yalnızca Birleşik Krallık'ta siber güvenlik ihlalleri tüm suçların yarısını oluşturuyor ve hukuk firmaları giderek uzak ve hibrit çalışma modellerine yöneldikçe, siber güvenlik ihlalleri riski daha da artıyor. Bu nedenle, 2022'de, yasal verileri siber saldırılardan ve yetkisiz erişimden korumak için şüphesiz iyileştirilmiş siber güvenliğin temel bir hedef haline geleceği görülmesi bekleniyor. Sözleşme yönetimi dijital platformlara taşındıkça önümüzdeki süreçte siber güvenlik şematiği profesyonel yaşamda daha belirgin hale geleceğini ön görmek mümkün.
Hukuk endüstrisindeki birçok değişiklik, teknolojinin artan şekilde benimsenmesiyle müşteri tarafına doğru kanalize edilmektedir. Clio'nun CEO'su ve kurucusu Jack Newton, “Tüketicinin daha uzaktan yasal çözümlere yönelik talebi yadsınamaz,” diyor.
Clio’nun hukuksal grafik raporuna göre, 2018'de tüketicilerin yalnızca %23'ü bir avukatla uzaktan çalışmaya açıktı. Ancak Clio'nun raporu, tüketicilerin %79'unun artık bir avukatla uzaktan görüşme olanağını önemli bir faktör olarak gördüğünü ortaya koyuyor. İnsanların %58'i görüntülü görüşme yoluyla danışma seçeneği istediklerini ve böylelikle kiminle çalışmayı belirleyeceklerine sahip olmak istediklerini ortaya koyuyorlar.
Firmaları teknolojiyi daha geniş çapta benimsemeye zorlamanın yanı sıra, müşteriler artık sürdürülebilirlik, çeşitlilik ve kapsayıcılık gibi alanlara geçmiş yıllara göre çok daha fazla odaklanıyor. Müvekkiller, hukuk firmalarının kendi gelecek odaklı yaklaşımlarını ortaya koyabilmelerini ve kendi işletmelerinde bu faktörleri nasıl yönetebilecekleri konusunda öğrenme ve gelişme sağlayabilmelerini istemektedir. Gelecek süreç içerisinde müşteri deneyimi ve müşteri odaklı yaklaşımların hukuk sektörünü yeniden domine edeceği beklenmektedir.
“Müşteri deneyimini daha rahat, sorunsuz ve şeffaf hale getiren herhangi bir teknoloji, hukuk firmaları için davaların hem miktarını hem de kalitesini artıracaktır. DoorDash, Uber, Shopify ve Podium gibi şirketler aracılığıyla uygun deneyimler seçen tüketicilerin fonunda, soru şu ki, hukuk firmaları gelişecek mi yoksa geride kalacak mı?” Joseph Jenkins, Legal Growth Manager, Podium
Küresel koşullarla birlikte, uzaktan çalışma kalıcı olacak gibi görünüyor. Bir zamanlar geçici bir aksilik olarak kabul edilen şey, şimdi öngörülebilir gelecek için bir norm gibi görünüyor ve hukuk firmaları, kurumsal hukuk ekipleri evden çalışmayı uzun vadede en etkili hale getirecek araçlar için yatırım ağını genişletiyor.
Avukatlar, yardımcı profesyoneller ve müşteriler arasında hızlı işbirliğine olanak tanıyan bulut tabanlı araçlar, evden çalışma modelindeki sürtünmeyi azaltıyor ve projeler arasında şeffaflık sunmayı başarıyor. Stanford’an gelen veriye göre, şirketlerin uzaktan çalışmaya izin vererek çalışan başına en az 2.000 $ tasarruf ettiği görülüyor.
Endüstri, son iki yılda, pandemi öncesinde görünür olmayan yazılım çözümlerini benimseyerek büyük bir dönüş yaptı. Bununla birlikte, devam eden küresel koşullardan kısa süreliğine ara verilmesine rağmen, hukuk endüstrisinin teknolojiye yönelik yeni tutumunda istikrarın olduğu apaçık! Gartner'ın 21 Kurumsal Hukuki Teknoloji Tahminleri Web Seminerine göre, yasal teknoloji için yapılan harcamalar 2024 yılına kadar %300 artacak. Bu sayısal değer hukuk sektörü için dudak uçuklatabilir, büyük bir değişimin ön hazırlığı olabilir!
Uzaktan çalışma amacıyla teknolojiyi benimsemeye zorlanan birçok hukuk departmanı, yeni teknolojilerinin yatırım getirisine ilk elden tanık oldu. Gartner ayrıca 2024 yılına kadar kurumsal işlemlerin, sözleşme yönetimi gibi temel kavramların %50’sinin otomatik hale getirileceğini tahmin ediyor.
Bu artış sadece büyükler için de geçerli değil. Küçük ve yerel hukuk firmaları, kurumsal yasal çözümlere olan ihtiyaçlarını fark ediyor. Amerikan Barolar Birliği'ne göre, küçük hukuk firmalarının %62'si zaten teknoloji için bütçe ayırmaya başladı.
Botticelli'nin günümüz uyarlamasına onedocs ile yakından bakalım. Venüs doğmuş, 2022 yılına vardığında müşteriler ve diğer komplike uygulamalar arasında kalmış bir CLM olmuş! Yeni OCR teknolojisi ve tek platform üzerindeki ayrıcalıklı özellikleriyle hangi departmanda olursa olsun her avukatın ve kullanıcının destekleyicisi onedocs! Siz hala Venüs gibi saçlarınızı uçuşturan zorlu sözleşme süreçleriyle mücadele ediyorsanız, şimdi bizimle JET'leyin! 2022’nin yeni hukuk teknolojisi trendi olmaya adayız.