Bir girişim olarak ürününüzü çıkardıktan sonra pazara dahil etme aşamasında genellikle akıllarda oluşan sorulardan biridir, “Hedef kitlemiz nedir?”. Bu kritik sorunun yanıtını vermeden işlevsel bir iş planı oluşturmak, ürünün operasyonel yönetimini yapmak, reklam ve satış stratejilerini belirlemek oluşumunuz için iyi sonuçlar vermeyebilir. Bir girişim için hedef kitle ne diye soruyorsanız, okumaya devam edin!
Girişimcilik dünyasından rutin yaşamımıza dahil olan, gündeliğin devinimine katılmış birçok kavram var. Hedef kitle de bu kavramlar arasından ortaya çıkan en önemli unsurlardan biri, çünkü ürününüz için hedefi başarıya koyma koşulu doğru bir kitleyi seçmeye dayanıyor!
Markanızı tanımlayan ve ürününüzü pazar içerisinde konumlandıran hedef kitle kavramı, planlanmış stratejik çalışmalar ile, bu çalışmaların sonucunda verilmek istenen mesajın ulaşması amaçlanan kişi, kitle ya da grup olarak tanımlanıyor. Açık olan bir şey var ki, herkese ulaşmayı bırakın! Uzun süreçli bir girişimin var oluşunda herkese ulaşmayı hedeflemek, size zaman ve para kaybı yaratabilir. İşe mevcut müşteri kitlenizi anlayarak başlayın.
İlerleme dürtüsüyle hareket eden yeni bir oluşum olarak adım atarken, henüz bir müşteri edinmemiş olabilirsiniz ancak iletişim kurduğunuz firmaları daha yakından tanımanız hedef kitlenizi anlamanız için size yardımcı olabilir. Eğer bir süredir var olan ve aktif satış operasyonu yöneten bir girişimseniz, potansiyel müşterileriniz oluşmuş olmalı. Onlarla yeniden tanışarak ürününüzün kimleri çektiğini kavrayabilirsiniz. Neye ihtiyaçları var, çözümünüzü hangi sorunlar için kullanmayı istiyorlar, kurum olarak belirledikleri ölçekler neler gibi sorularla müşterilerinizle daha yakından iletişim kurabilirsiniz.
Debisi yüksek ve hızlı değişimlerin yaşandığı bir zaman diliminde yaşıyoruz; bu da müşteri ihtiyaçlarının yeniden yapılanmasına sebebiyet veriyor veya farklı kitlelerde bulunan insanların aynı çözümlere gereksinim duymasına neden oluyor. Heves kırıcı olmak istemeyiz ancak yeni girişimlerin uzun soluluklu olabilmesi için hedef kitlelerinin isteklerini ve gereksinim duyduğu çözümleri doğrudan anlaması gerekiyor!
Zamanının moda sektörünü domine eden ve içinde barındırdığı sırrı uzunca süre koruyan ancak çağın çeşitlilik vurgusuna aldırmadığı için görmezden gelinemeyecek kadar değer kaybeden Victoria’s Secret markasını ele alalım. Hedefindeki kitlenin ihtiyaçlarını dikkatle ele almadığından ve vücut tiplerindeki farklılıklar karşısında seçici davrandığından, satışlarında büyük düşüş yaşayarak sektördeki koltuğunu farklı markalara kaptırdı. Victoria’nın tutması gereken sır kesinlikle müşteriyle daha yakın mercekten bir ilişki kurmak olmalıydı. Böylelikle mevcut stratejisini revize ederek çağın dinamik yapısına uygun atılımlar gerçekleştirmeliydi.
Girişimler hedef kitlelerini belirlerken potansiyel veya mevcut müşterilerinden gelen verileri toplamalı ve analiz etmeli. Demografik dağılımlar, cinsiyet, bulundukları sektör, coğrafi ayrımlar gibi alt başlıklar açarak hedef kitlelerini keşfetmeleri gerekmektedir.
onedocs olarak girişimcilikten edindiğimiz bir izlenim şu. Kendinize sürdürülebilir kaynaklar bulup onlardan beslenmeniz gerekiyor ki sunduğunuz çözümler gerekli kanallara ulaşırken değer kazansın! Kendinize yeni kaynaklar yaratırken rakiplerinizi de beslenebileceğiniz alanlar olarak görmekte fayda var. Peki, neden?
Doğrudan sizin rakibiniz olan girişimleri analiz ederek hedefe almak istediğiniz kitleyi daha kolay belirleyebilirsiniz. Üstelik bu metot aynı zamanda ilerleyen etapta atılım göstereceğiniz operasyonel süreçleri, pazarlama ve satış stratejilerini belirlemede de faydalı olabilir. Rakibinizin kitlesinden bilgi toplamanız pazarın mevcut durumunu da görmenizi sağlarken, hedef kitlenin beklentilerini de anlamanıza yardımcı olur.
Bir girişim olarak yeni bir ürün çıkardığınızda onun müşterilerle buluşmasının oldukça heyecan verici olduğunu biliyoruz. Ancak dikkatle üzerinde durulması gereken, ürünün tüketiciler tarafından kullanılmaya başlaması ve bu doğrultuda geri dönüşlerin alınması ürününüzün pazarda konumlanmasını sağlayacak! Bu yüzden ürününün doğru hedef kitleyle tanışması çok önemli.
En başa gelirsek sorumuzun cevabının değerli olduğunu düşünüyoruz. Hedef kitlenin belirlenmesi bir girişim için nasıl fayda sağlar?
Daha fazlasını için onedocs'u ziyaret edebilirsiniz veya profesyonel hukukçulardan oluşan ekibimizle ücretsiz görüşme ayarlamak için demo talep formu oluşturabilirsiniz.