Otomasyon Gelecekte Profesyonel Yaşamı Nasıl Etkileyecek?

Ataer Yarar
Colorful gradient

Otomasyon Gelecekte Profesyonel Yaşamı Nasıl Etkileyecek?

En azından son 30 yıldır insan işgücünün yaklaşmakta olan çöküşü hakkında hikayeler duyduk. Blade Runner’daki gibi yapaylığın insan naturasının yerini alabilecek güçte evrileceğini, ışınlanmanın kıtalar arası seviyeye ulaşacağını veya ev temizlik robotlarının yeni nesil ev insanları olacağını kurguladık. Devamının nasıl gittiğini biliyorsunuz. Sonunda, yapay zeka (AI) kendi kendine yeterli hale gelecek ve zaten hepimiz yok olacağımız noktaya ulaşacağız. 

Mesele şu ki, şimdiye kadar uçan arabalara sahip olmamız gerektiği gibi, bize olacağı söylenenlerin çoğu aslında olmadı. Ancak çağdaş profesyonel yaşamlarımızda otomasyonlar doğrudan alanlarımıza entegre olmaya başladı. Otomasyon ve yapay zeka kullanımı, iş piyasasıyla ilgili korkulardan evrensel temel gelir gibi politikalar etrafındaki siyasi tartışmalara kadar her şeyi yönlendirmeye devam başladı. Gelin, birlikte daha yakından inceleyelim.


Otomasyon ve iş yer değiştirebilir mi?

2017'de bir McKinsey raporu aşağıdaki istatistikleri vurguladı:

  • Mevcut teknolojilerin uyarlanmasıyla iş faaliyetlerinin %50'si teknik olarak otomatikleştirilebilir. 
  • Faaliyetlerin %30'dan fazlası, yaklaşık 10 işten 6'sında teknik olarak otomatikleştirilebilir.

Raporda ayrıca, 2030'dan önce otomasyon tarafından 800 milyon kadar küresel işin ve 475 milyon çalışanın kesintiye uğrayabileceği belirtiliyor. Buradan yola çıkarak, otomasyonların insan gücünü domine edebileceği var sayımı yapılabilir.


onedocs'un hukuk evrenindeki atılımlarıyla gerçekleştirilmiş ve inşa edilmiş CLM ürünüyle otomasyon perspektifini yeniden tanımlayalım. Bir avukat bir sözleşme için yaklaşık 10 saat harcıyor. Örneğin, bir hukuk departmanında çalışan avukatın 10 sözleşmeyi hazırlaması gerekiyorsa yaklaşık yüz saatlik bir iş yükü oluşturmuş oluyor. onedocs CLM, sözleşme yönetim platformu, ile sözleşme süreçlerini otomasyon ile gerçekleştirerek sağlayacağınız zaman tasarrufu sizi sözleşme süreçlerinizdeki becerilerinizi arttırmada destekleyecek. Otomasyonlar şu an için işteki insan gücünü almış değil ancak iş kısaltmada, sözleşme açma ve kapamada, %90 daha hızlı hareket etmenizi sağlayabilir.

Hukuk endüstrisi otomasyon ile ne kazanacak, ne kaybedecek?

Hukuksal idari işler, otomasyon ve dijital araçlar tarafından hâlihazırda artan bir şekilde gerçekleştirilen yasal yardımcı rollerle zaten yeniden yazılmaya başlandı. Otomasyon ve dijitalleştirme, önümüzdeki on yılda daha rafine hale gelmeye devam edecek ve insanların bu işleri tamamlama ihtiyacı daha da azalacak olarak göründüğü söylenebilir.

Bazı sektörlerde yapay zekaya odaklanılırken, belge hazırlamak ve sözleşme analizi gibi şeyler için yeni nesil teknolojiler doğrudan hukuksal süreçlere dahil oluyor. Teknolojiyi benimsemek isteyen hukuk firmaları, bir müşteriye en etkileyici görünebilecek aracı seçme yoluna doğru gidiyorlar, yeni girişimler sektörde var oluş gösteriyor.

Hukuk endüstrisinin kaybedeceği kesinlikle, geleneksel süreçlerle yönetilen hukuksal işlemler olacağı görünüyor. onedocs perspektifinden baktığımızda apaçık görünen, hukuk dünyasının belkemiğini oluşturan sözleşmelerin geleneksel ve komplike usullerden arınacağı yönünde. onedocs CLM ile sözleşmeleri takip, hazırlama, rol tabanlı yetkilendirme ve otomatik hatırlatma gibi detaylarla yükseltmek mümkün. Öte yandan Google Drive ve Mail ile yönetilen sözleşme süreçlerinde ağırlıklı olarak yapılabilen yalnızca takip olabiliyor. onedocs gelişmiş teknolojilerle harmanlanmış bünyesindeyse sözleşmelerin versiyon takibini yapabilmek, üstelik kurumsal olarak sözleşme süreçlerini yönetirken yoruma dayalı diyalogları kurabilmek ve kurum içi teması arttırabilmek mümkün.

Sözleşme yönetimi platformu JETLEXA ile sözleşme süreçlerinizi %90 hızlandırın.
JETLEXA

Otomasyonlar güven temasını kurgulayabilir mi?

Bir sözleşme iş akışının neredeyse her bölümünü otomatikleştirebilirsiniz. Yine de, doğrudan verilere ve algoritmalara güvenmek yerine, argümanlar ortaya koymak, müzakere aşamasında sosyal ilişkiler kurmak ve verilerdeki nüansları bulmak için insan unsuruna ihtiyacınız var. Bu yüzden, otomasyonlarla güven temasını kurgulayabilmek akıllarda soru işaretlerini oluşturuyor.

onedocs'da bu temayı biz nasıl kurguladık? Kurumsal olarak sözleşmelerin versiyonlarının takip edilebilmesini mümkün kılarak, kurum içi teması arttırmanın yollarını aradık. Sözleşmeler üzerinden bir içerik akışı tasarladık ve kullanıcılar için yorumlaşıp birbirlerine ulaşabilecekleri bir arayüz eklentisi sağladık. Kod diziminin insan naturası için kişiliksiz olduğunu ve somut olmayan bir idesini olduğunu biliyoruz. Belki de güven teması insansılıkla ölçülüyor. Biz de insani bağlantılarla kod dizilimlerini yeniden oluşturuyoruz.