Sözleşme; özel ya da tüzel kişi fark etmeksizin iki tarafın karşılıklı olarak hukuki bir durumu belirlemek amacıyla bağlı olduğu yazılı ya da sözlü beyanlar bütünü olarak tanımlanır. Bu durum Borçlar Yasası’nda “Sözleşme, taraflarının iradelerini, karşılıklı ve birbirine uygun olarak açıklamalarıyla kurulur.” şeklinde tanımlanır. İş süreçlerinde yapılan sözleşmeler belirsiz ve belirli süreli iş sözleşmesi olarak ikiye ayrılır.
Belirli süreli iş sözleşmesi; belirli bir süre ya da belirli bir iş tanımı gibi objektif koşullara bağlı olarak işveren ile işçi arasında yazılı şekilde yapılan iş sözleşmesi olarak tanımlanabilir. Sözleşme yönetiminin hangi süreçlerden oluştuğuna ve süreci daha verimli bir hale getirme yollarına değindiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Mal ya da hizmet alışverişi süreçlerinde alıcı ve satıcıyı korumak için yazılı olarak düzenlenen sözleşmeler, tüm kurumsal firmalar tarafından alım satım işlemleri için kullanılan oldukça önemli bir kavramdır. Sözleşmelerde; işin türü, kapsamı, gereklilikleri, teslim tarihi, tazminat durumları ve olası bir anlaşmazlık durumunda neler yapılacağı gibi önemli detaylar yer alır.
Bu noktada karşımıza çıkan sözleşme yönetimi; tüm bu süreçlerin izlenmesi ve kontrol edilmesi gibi işlemleri gerçekleştirir. Sözleşme yönetimi; kendi içinde işin tanımına bağlı olarak gruplara ayrılır. Bu gruplardan biri de belirli süreli iş sözleşmesi kavramıdır. Belirli süreli iş sözleşmesi; belirlenen sürede işlerin tamamlanması konusunda tarafsız bir şekilde ele alınmış, işveren ile işçi arasında gerçekleştirilen yazılı sözleşme türüdür.
Belirli süreli iş sözleşmesi, sözleşme yönetimi süreçleri için son derece önemlidir. Neredeyse her sektör için önemli olan sözleşme süreçlerinin etkili bir şekilde yürütülebilmesi için sözleşme yönetimi alanında uzman kişilere ihtiyaç duyulur.
Sözleşme yönetimi, her iki tarafın aşağıda yer alan faaliyetlerini kapsayan oldukça geniş bir süreci içine alır. Bunlar;
İş süreçlerinin etkili bir şekilde sürdürülebilmesi ve verimliliğin artırılması için sözleşme yönetiminin de iyi bir şekilde yürütülebilmesi gerekir. Sözleşme yönetimini verimli hale getirebilmek için atılabilecek adımları şu şekilde sıralamak mümkündür;
Sözleşme yönetimi süreci kapsamını ve tüm verilerini iş süreçlerinden alır. Projenin başlangıç tarihinden teslimine kadar olan süreçte, sözleşme işin her aşamasını direkt olarak ilgilendirdiği için sözleşme yönetiminin etkin bir şekilde yapılması verimliliği artıracaktır.
İlginizi Çekebilir: Uzaktan Çalışmaya dayalı İş Sözleşmesi