Pandemi süreci dış dünyayla ilişkilerimizi yeniden boyutlandırırken aynı zamanda iş alanlarımızı ve gündelik rutinlerimizi de domine ediyor. Bunun sonucu olarak, uzaktan çalışma methodunu benimseyen her kurum içerisinde, iş kültürünün değişim halinde olduğunu görüyoruz. Peki, uzaktan çalışma kurumsal iş kültürünü nasıl etkiledi?
Trafiğin ve toplu taşımanın yerini izleme yazılımı TimeDoctor, proje yönetim aracı Clickup, iş takibi uygulaması Asana gibi dijital programlar aldı. Uzaktan çalışırken günlük iş akışlarımız bildirim aralıklarıyla hesaplandı, öğle arasındaki kahve sohbetlerimizi Zoom veya Google Meet üzerinden gerçekleştirdik. Bu doğrultuda kesin olansa, uzaktan çalışmanın kurumsal iş kültürünü doğrudan etkilediği olarak belirlendi.
İş akışlarının yönetimi, çalışanların verimlilik kontrolü ve çalışma saatini tutan zaman ölçerler kurumsal hayattan ev içi ortama geçen birçok çalışan için iş kavramının bir parçası oldu. Pandemi sürecinin başında yayınlanan 2019 Anne Corder Recruitment araştırmasında, iş verenlerin %29’u çalışanlarının verimliliğinden şüpheye düştüğü paylaşıldı. Digital Ethos’un CEO’su Luke Tobin de bu dilimin içerisindeki iş verenlerden biriydi ancak uzaktan çalışma kültürünü hızlıca benimseyen 22 kişilik ekibi endişelerini tersine çevirdi. Çalışanların dikkatinin daha az dağıldığını paylaşan Luke Tobin aynı zamanda kullanılan araçlar sayesinde, projelendirme aşamasından teslimata kadar neler olduğu hakkında net bir iş akışına sahip olduklarını da aktardı.
Londra merkezli veri bilimi danışmanlık şirketi QuantSpark‘ın CEO’su Adam Hadley “Ofiste olmanın verdiği monotonluk hissinin pek farkında değiliz, oysa tüm bunlar bizi, daha doğrusu herkesi en iyi çalışma şekli üzerinde düşünmeye zorladı.” diyor.
Kurumlarda fiziksel ortamlardan sanal mekanlara doğru bir geçişin yaşandığını da görüyoruz. Bu sanal mekanların içerisinde uzaktan işe alımların gerçekleştiğine, üstelik farklı ölçeklerde yeni beceriler de kazanıldığına tanıklık ediyoruz. edX MicroBachelors programında olduğu gibi iş verenler çalışanlarının bu yeni sisteme uyum sağlaması için farklı eğitim programlarına yönelmelerine teşvikler de veriyor, böylelikle yeni yetenekler ve potansiyel alanların geliştirilmesinin önü de açılıyor. Bu sayedeyse kurumsal iş kültürü dijitalleşmeyle de yakın temas haline geçiyor.
Pandemi süreciyle birlikte etkinliğinin arttığı bu yeni çalışma methodunun kabul gören her şeyi yeniden yapılandırdığını görmekteyiz. Böylelikle elbette kurumsal kültür ve iş akışlarının işleyişi de yeniden yapılandırılanlar arasında yerini alıyor. Boston Consulting Group (BCG) tarafından yapılan bir ankete göre, küresel salgının ardından çalışanların %60’ı çalışma disiplinleri açısından esnek olmayı istiyor. Böylelikle hayatımıza pandemiyle giren bu çalışma prensiplerinin kalıcılaşması öngörülebilir ancak uzaktan çalışma yeni bir kültür olabilir mi?
Kültür kavramının birikimsel bir süreci kapsadığını düşünecek olursak, pandemi sürecinde benimsediğimiz bu çalışma modelinin de kendine ait bir kazanım alanı yaratacağını söylemek mümkün. Bu kazanım alanları da kurumlar için mevcut iş akışlarını, çalışma yerlerini revize etmeye neden olarak kendi kültürel birikimini oluşturacak. Kısacası evet, uzaktan çalışma yeni bir kültür olacağının işaretini veriyor. Bu kültürün içerisinde çalışanlara tasarlanmış bir deneyim hissi sunmak, çalışanların zihinsel ve fiziksel sağlığını önemsemek aynı zamanda uzaktan çalışmasını ve iş birliği yapmasını sağlayan teknolojileri, araçları ve sistemleri kullanmak için yeteneklere yatırım yapmak ve bunları geliştirmek önem kazanacak gibi görünüyor.
Öncelikle şunu söyleyebiliriz ki, onedocs da pandemi sürecinin en çetin zamanında kurulmuş ve iç yapısını dizayn ederken uzaktan çalışma methodunu benimsemiş bir kurum. Ekibimiz uzaktan çalışma methodunu hızlıca benimseyerek dijital alan içerisinde oldukça interaktif bir çalışma yürütüyor. Böylelikle uzaktan çalışan kurumların ihtiyaçlarını kolaylıkla anlıyoruz ve hızlı aksiyonlar alıyoruz.
Kurumunuz içerisinde kullandığınız sistemlere yenisini eklemenin göz korkutucu olduğunu düşünüyorsanız, sizi yeniden düşünmeye sevk ediyoruz! onedocs'un kolay entegrasyon kabiliyeti sayesinde mevcut sistemlerinizi performansınızda aksaklık yaratmadan onedocs'a bağlayabilirsiniz.
Yeni bir uygulama beraberinde yeni bir eğitim sürecini de getiriyor elbette ancak endişe etmeyin! Kullanıcı odaklı arayüzüyle onedocs sözleşme ve iş akışlarınızda verimliliğinizi arttırmada en önemli destekçilerinizden biri olacak. Tüm sözleşme ve belge süreçleriniz için en gelişmiş çözüm olan onedocs'u ekiplerinize sunarak uzaktan çalışırken performansınızı maksimum düzeyde tutun!