Her sektör ve iş sürecinde sözleşmeler, hakları güvence altına alan belgeler olarak bilinir. Tarafların haklarını koruyan sözleşmeler bazı durumlarda feshedilebilir. Yapım işlerinde sözleşmenin feshi konusu da bu alanda çalışanlar başta olmak üzere birçok kişi tarafından merak edilir. Yapım işlerinde sözleşmenin feshi hangi durumlarda ve nasıl gerçekleştirilir, soruları ile birlikte tüm detaylarına yer verdiğimiz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu’nun tanımlar başlıklı 4. maddesinde yapım işinin tanımı “Bina, karayolu, demiryolu, otoyol, havalimanı, rıhtım, liman, tersane, köprü, tünel, metro, alt yapı gibi her türlü inşaat işleri ve bu işlerle ilgili tesisat, imalat, nakliye, tamamlama, büyük onarım, restorasyon, çevre düzenlemesi, güçlendirme ve montaj işleri ile benzeri yapım işlerinin tümü” şeklinde tanımlanmıştır.
Yapım işleri bir bütün olarak değerlendirildiğinde sözleşmenin önemi daha iyi anlaşılmış olacaktır. Yapım işlerinde sözleşmeler konusuna baktığımızda birkaç farklı sözleşmeden söz edildiğini görebiliriz. Yapım işlerinde sözleşme türünün belirlenmesinde ana etken projenin niteliğidir. Ön veya kesin projeler üzerinden ihaleye çıkılıyorsa birim fiyat sözleşme, Uygulama projeleri üzerinden ihaleye çıkılacaksa anahtar teslimi götürü bedel sözleşmenin uygulanması gerekmektedir.
Yapım işlerinde sözleşmenin feshi birçok farklı durumda gerçekleşebilir ve her bir durumda hem yüklenicinin hem de idarecinin bazı hakları vardır. Bu durumları şu şekilde sıralayabiliriz;
Yapım İşleri Genel Şartnamesi 48. Maddesine göre; Sözleşme yapıldıktan sonra mücbir sebep halleri dışında yüklenicinin mali acz içinde bulunması nedeniyle taahhüdünü yerine getiremeyeceğini gerekçeleri ile yazılı olarak bildirmesi durumunda, protesto çekmeye gerek kalmaksızın kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar gelir kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.
Yapım işlerinde sözleşmenin feshi idare anlamında şu şekilde gerçekleştirilebilir;
Sözleşme yapıldıktan sonra yüklenicinin, ihale sürecinde Kamu İhale Kanununa göre yasak fiil veya davranışlarda bulunduğunun tespit edilmesi halinde, kesin teminat ve varsa ek kesin teminatlar kaydedilir ve sözleşme feshedilerek hesabı genel hükümlere göre tasfiye edilir.
Yapım işlerinde sözleşmenin feshi veya tasfiye halinde sigortalar, iş yeni yükleniciye ihale edilen süreye kadar devam ettirilir ve bu süreye ait sigorta giderleri yüklenici tarafından karşılanır. Ancak bu süre, fesih veya tasfiye yaşandığı tarihten başlayarak üç ayı geçemez.
Yapım işleri sözleşmelerinizin etkili bir şekilde hazırlanması ve sürecin sağlıklı bir şekilde yönetilmesi için dijital sözleşme platformu onedocs ile tanışabilir, sözleşme süreçlerindeki iş akışlarını güvenle taşıyabilirsiniz.