Optik Karakter Tanıma, İngilizce "Optical Character Recognition" teriminin kısaltması olan OCR teknolojisi. Kısaca dijitale aktarmak istenilen metinlerin zahmetsizce aktarılmasının yolu. Daha yakından bir bakışla ise, basılı bir sayfadaki ya da elle yazılmış bir metnin, aynı şekilde dijitale aktarmak için klavyeyle tekrardan yazılmasına gerek olmadan kısa sürede elektronik bir metin dosyasına dönüştürülmesi demektir.
OCR teknolojisi, dijitalleşmenin en önemli gelişmelerinden biri olarak karşımıza çıkar. Birçok alanda yaşanan dönüşüm hızlı ve pratik uygulamaları hayatımıza dahil etmiştir. OCR teknolojisi; kağıt üzerindeki Vergi formları, Yasal Maliyet Faturaları, Tıbbi Kodlama belgeleri, Reçeteler, Prosedürler, Poliçeler, Puanlama Tabloları gibi belgeleri tarayarak dijital sisteme aktaran bir teknolojidir.
OCR teknolojisi en temelde fiziksel belgelerin farklı karakter, görsel ve kelimeleri ayırt edip dijital ortama aktarılmasını sağlayarak insan hayatını kolaylaştıran bir teknolojidir. Bu sayede gerekli bilgilerin dijital ortamlara aktarılarak iş süreçlerinin dijital sistemler üzerinden rahatlıkla yürütülmesine imkan sağlar.
OCR teknolojisi bugün aklımıza gelebilecek hemen hemen her sektör için işlevsel olarak kullanılabilecek bir teknoloji sistemidir. İş süreçlerinden eğitime, sağlık alanından bilgi-belge yönetimine birçok alan OCR teknolojisinin sağladığı kolaylıklardan ve imkanlardan yararlanabilir. Bu teknolojinin kullanıldığı diğer alanlar;
OCR teknolojisinin önemini ve sağladıklarını; dijital olmayan ya da dijitalde okunması oldukça zorlayıcı olan bilgilerin taranmasını sağlama, okunabilir ve işlenebilir hale getirme olarak sıralamak mümkündür.
OCR teknolojisi ile birlikte işlenen bu veriler sürecin devamında veri haline dönüşür ve ilgili birim için artık dijital ortamlarda kullanılabilir formata geçmiş olur. Bu sayede ihtiyaç duyulan tüm veriler dijital ortam ile entegre hale gelir. Bu sistem gereksiz iş yükünü azaltarak hem zaman hem de maliyet anlamında iş süreçlerine önemli kazançlar sunar.
İş süreçlerinde kağıt üzerinde yazılı metinlerin klasik yöntemlerle dijitale aktarılması ile harcanacak kaynaklar daha verimli alanlara yönlendirilerek önemli ilerlemeler kaydedilebilir. Tüm bu veriler ışığında OCR teknolojisinin önemi daha net bir şekilde anlaşılmış olacaktır. Hızla gelişen bu alanda yerinizi almak ve günümüzün en değerli kavramlarından biri olan zamandan tasarruf edebilmek için OCR teknolojisi son derece etkili bir seçenektir.
Aslında optik karakter tanıma teknolojisi, ilk başlarda görme engelleri kişilerin metinleri okuyabilmesini sağlayacak cihazların üretilmesi ihtiyacından ortaya çıkmış olsa da sonrasında akıllı telefonların kullanımlarının artmasıyla herkes tarafından kullanılan bir teknoloji haline gelmiştir.
Hızlılığın ve pratik becerilerin yer kazandığı bu çağda, OCR teknolojisi hepimizin yaşamını yeniden anlamlandırıyor. İş yükünü azaltırken zaman tasarrufu sağlayabilen bir uygulama olarak OCR, sözleşmeler ve hukuk dünyasındaki kazanımlarıyla endüstriyi yeniden domine ediyor. Böylelikle yeni nesilden bir teknoloji olarak profesyonel yaşamlarımızdaki anlam perdelerini aralıyor.
Dünyanın klavyede en hızlı yazan kişisi olan Sean Wrona'nın bile dakikada 163 kelime yazabildiği göz önüne alınırsa ve 11 punto ile yazılmış bir A4 kağıdını kaplayan metnin yaklaşık olarak 580 kelimeden oluştuğu düşünülürse sayfalarca metninizi dijitale aktarmak için kaybedeceğiniz zamanı hayal edebiliyor musunuz? Oysa basılı metnin taranması ve dijital ortamda düzenlenmesi, en baştan elle yazılmasına göre çok daha kolay ve daha az zaman kaybına yol açacak bir yöntemdir. onedocs'un yeni özellikleri arasında öne çıkan OCR, kurumsal ölçekten büyük ve küçük hacimli tüm bünyeler için kolaylılığı ve hızlılığı hedefliyor. Tek yapmanız gereken ücretsiz demo talep ederek OCR ile harmanlanmış yeni nesil hukuk teknolojisinin kapılarını aralamak!